Med Mixdur til Edinburgh 28.08 – 01.09 2014

 

Skottland har sitt eget fotballag, sitt eget flagg, et eget parlament og en egen statskirke. Likevel er de underlagt Storbritannia.

18. september gjorde de et forsøk på å bli uavhengige gjennom en folkeavstemming. Det ble flertall for fortsatt samliv som så langt har vart i 307 år.

 

Vi dro dit dvs. til Edinburgh 28.august og merket lite til det som var i gjære. Derimot opplevde vi en pulserende turistby i vakkert vær hvor mange hundre års historie sto skrevet nær sagt på hvert gatehjørne. Fascinerende by.

Castle view guesthouse lå mer i smørøyet enn vi hadde forestilt oss, og vi hadde rikelig med kvadratmetere å boltre oss på. Det var plass til alle 22 på Balmoralrommet da vi hadde oppvarming før konsertstuntet på the Castle, og senere på vorspielet før middagen. Storartet opplevelse. Det er få kjedelige øyeblikk når Mixdur er på tur.

 

Lørdagen var definert som konsertdagen dvs. vi visste ikke helt hvor og hvordan konserten skulle fremføres. Stedet var derimot bestemt, nemlig innenfor Edinburgh Castles murer. På festningen skjønte vi raskt at et konsertstunt ute kanskje ville komme i konflikt med all guidingen som foregikk, så Steve tok affære og fikk til et møte med festningssjefen (?) som ganske enkelt uten noen form for forhandling tilbød oss å holde en konsert kl.13 i Great Hall. Vi var overveldet og noen av oss måtte roe nervene på Tearoom med litt Proseco…..

Fordelen med å holde konsert på Edinburgh Castle er at man er sikret publikum fra alle verdens kanter.

Det skal sies at vi var skjerpet da klokken slo ett, og vi sang Bellman som aldri før. Flott akustikk i den store hallen fra 1200-tallet og Peter ledet oss trygt gjennom et 20 minutters program. Stor opplevelse.

 

Flott opplevelse var også søndagens tur til Glenkinchie distillery trekvarters busstur utenfor Edinburgh.Vet ikke om noen i gjengen fikk med seg om det var skottene eller irene som brygget den første whisky’n på slutten av 1400-tallet…….. eller at produksjonen av whiskey deles inn i malting, mesking, fermentering og destillering…….eller at tønnene som whisky’n lagres på «puster» slik at innholdet i tønnene reduseres for hvert år de lagres, derav betegnelsen angels share, englenes andel……..eller at en 18 år whisky på fat som tappes på flaske forblir en 18 år gammel whisky selv om flasken lagres videre. Hva vi lærte på omvisningen! Og så smakte vi på herligheten…..

 

Vi visste at Edinburgh Military Tattoo var over før vi kom. På paradeplassen ved inngangen til Castle holdt de på å rigge ned tribunene hvor det sikkert var plass til nærmere 8000.

Det vi ikke visste var at den siste dagen i august avholdes Firework Concert i Princes Street Garden som en avslutning av festivalmåneden. Dette ble bonusopplevelsen på turen med et fyrverkeri fra Castle som overgikk alt hva noen av oss hadde sett før. Gjennom et 50 minutter konsertprogram var fyrverkeriet tilpasset hvert musikkstykke. Det gnistret, smalt og brant i alle farger og formasjoner. En drosjesjåfør fortalte oss at Royal Bank of Scotland sponset hele seansen til den nette sum av 2 millioner pund!!

Stor stemning med tusenvis av mennnesker i gatene som overvar det hele.

Kvelden ble avsluttet på jazzkafe med Peter. Vi sang visst også, noe vi sikkert ikke burde ha gjort.

 

Gourmetmessig var fiskeresturangen en höjdare, og ølet smakte godt overalt.

Trivelig og godt arrangert tur.

Mixdur på tur skuffer aldri.